HTML

Kocsi

Friss topikok

  • András Abonyi: Sziasztok! Vettem egy 2010-es Turánt, Németországból behozottat, de nincs magyar nyelvű könyvem ho... (2014.08.14. 12:07) Volkswagen
  • jozskapetya: itt is egy Audit tesztelnek versenypályán www.rezulteo-gumi.hu/uj-abroncsok/bridgestone-potenza... (2013.06.24. 14:23) Audi

Címkék

Autó és autós felszerelés (téligumi, riasztó, GPS, radardetektor, stb.)

2013.03.23. 07:30 SzaSa

GPS

Címkék: műhold helymeghatározás GPS

A GPS betűszó a Global Positioning System (Globális Helymeghatározó Rendszer) névből származik. A 21. században az emberek nagy része már el sem tud képzelni egy utazást GPS nélkül. Autókban, telefonokban, speciális készülékekben és az élet igen sok területén alkalmazzák őket. Ennek ellenére még mindig sokan vannak, akik nem barátkoztak meg ezekkel a készülékekkel.

gps_fotolia_13239359_S.jpg

A GPS működése

GPS_constellation.jpgA GPS rendszer működését a Föld sugarának megközelítőleg háromszoros magasságában keringő 24 Navstar műhold, az ezekkel együttműködő műholdak és a földi objektumok összehangolt munkája teszi lehetővé.
A GPS méteres pontosságú helymeghatározást ad a hétköznapi igények kielégítéséhez. Ehhez az szükséges, hogy egyszerre legalább négy műholdat lásson készülékünk (egyszerre általában legalább 7 műhold látható). Maga a helymeghatározás időmérés segítségével történő távolságmérésen és a "háromszögelés" módszerén alapszik. A műholdak rádióhullámokat bocsátanak ki. A kibocsátás és a beérkezés időpontja közötti különbségből kiszámítható a műhold és készülékünk távolsága. A GPS a beérkező jelekből számítja ki az adott műhold távolságát. Már három műholdtól való távolság ismerete is elegendő lenne a helymeghatározáshoz, a negyedik a megfelelő pontosság eléréséhez szükséges.

Alkotóelemek és tartozékok

GPS 3000 - MP3,MP4.JPGA boltokban a GPS-ek igen széles választékát találjuk. Vannak olcsóbb (vagy látszólag olcsóbb) és drágább készülékek. Vásárlás előtt el kell döntenünk, ténylegesen mit várunk majdani segítőeszközünktől. Meg kell néznünk azt is, hogy a készülék megvásárlása után milyen fontos kiegészítőt vagy kevésbé lényeges tartozékokat kell még beszereznünk.
Térképszoftver - Lényeges kérdés, hogy van-e egyáltalán a GPS-ben és ha van, milyen, hogyan és mennyiért frissíthető.
Navigációs szoftver - Nem minden készülék kompatibilis az egyes szoftverekkel. Ha ragaszkodunk valamelyikhez, fontos ellenőrizni, hogy futni fog-e a GPS-en.
Internet - A készülékek egy része folyamatos internetkapcsolatot igényel. Vannak, amelyek mobiltelefonhoz kapcsolódnak, mások wifi eléréssel rendelkeznek.
TMC vevő - A készülékek egy részébe beépítik, másokhoz külön vehetjük meg. Naprakész közlekedési információkat kaphatunk általa többek között dugókról, útlezárásokról, elkerülő utakról, parkolókról.
Tartozékok - Fontos szempont például, hogy GPS készülékünk milyen gyorsan lesz be- és kiszerelhető, mennyire rögzíthető stabilan.
Természetes ezeken kívül még sok beépített vagy éppen hiányzó funkció és tartozék szerepet játszhat döntésünkben. Ilyenek többek között a kártyaolvasó, FM transzmitter, érintőképernyő, bluetooth, bővíthetőség, beépített érzékelők, hangszóró és mikrofon, fülhallgató.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsi.blog.hu/api/trackback/id/tr585157935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása